Järnportalen

Persongalleri -smeder i länet

Här under smidesportalen presenterar vi kort smeder i länet, var de håller hus, om de håller kurser osv. Tanken är att smederna ska ha lättare att hitta varandra och att andra smidesintresserade ska ha lättare att hitta dem. Det är helt enkelt lättare att få kontakt med någon om man vet att den finns.


IMG_5360fixVad heter du? Linnea Lindgren

Var håller du till när du smider? På Kvarngården i Alunda.

Hur började du? Jag hade en god vän som var smideslärare i Håga. Jag hälsade på honom och provade att smida. Då upptäckte jag att det gick ganska bra. Efter det pluggade jag trä och metall i Umeå, sen gick jag på Bäckedals folkhögskola och till sist Sätergläntan. Det föll sig naturligt på något vis, det liksom bara hände och jag följde med.

yxorfixHar du något favoritmoment inom smidet? Jag tycker om att göra taperingar och att välla ihop järn. Och att smida yxor! Eller att brassa saker, det betyder att man bakar in järn och mässing i en blandning av hästskit, lera och sand. Så värmer man det i ässjan så att mässingen smälter ut över järnet. Det är en gammal teknik för att täta järnföremål som koskällor.

Vad gör du just nu? Jag smider beställningar åt min arbetsgivare Silas Engström, till exempel grindar.

                                                                                                        Exempel på Linneas olika yxor.

IMG_8324fixHar du något Drömprojekt? Ja, att samarbeta med en arkitekt som gillar Art Nouveau. Kanske få smida detaljerna till ett helt hus.

Något annat du vill berätta? Jag har precis tagit mitt gesällbrev!

 Kontakt

Mailadress  rosensnamn@gmail.com

 

Den smidda stolen ovan är Linneas Gesällarbete.


IMG_5383fixVad heter du? Mattias Hjelm

Var håller du till när du smider? I Konstsmeden Silas Engströms smedja utan för Alunda.

Hur började du? Jag började smida via praktik under gymnasiet. Jag gick industriprogrammet med mycket svetsning, men blev mer intresserad av varmsmide och började praktisera hos en konstsmed. Jag är lagd åt det praktiskt kreativa hållet, jag tycker om att lösa problem. Praktiken var i Rimbo och där fanns massor av problem att lösa. Efter det gick jag på Sätergläntan.

IMG_5373fix

Har du något favoritmoment inom smidet? Ja, känslan av plasticiteten i materialet.

Vad gör du just nu? Jag smider grindar.

IMG_5385fix

På Sätergläntan gjorde Mattias ett projekt där han smidde masker, inspirerade av Venetianska masker.

Har du något Drömprojekt? Jag skulle vilja göra offentlig gestaltning med inspiration av konstnären Simon Stålenhags bilder. Futuristiska robotar i en vardaglig miljö. Som om man tittade ut genom fönstret och såg något okänt som har dykt upp vid horisonten.

Mailadress: mattiashjelm3@gmail.com

Telefonnr: 0700737017


IMG_5403fixVad heter du? Pär Forsgren

Var håller du till när du smider? På Österby Lantgård i Österbybruk. Det är en liten gårdssmedja av slaggsten.

Hur började du? Det var en kortare kurs i järnsmide som ingick i silversmidesutbildningen på Hellidens folkhögskola. Senare sökte jag till järn och stål på Stenebyskolan och tog en kandidat där.

Har du något favoritmoment inom smidet? Jag tycker om hur järnet glöder när det blir tillräckligt varmt. Jag tycker om järnets egenskaper, att man kan bygga tungt och kompakt eller lätt och gracilt. Man kan fräsa och svarva det väldigt exakt eller forma det som lera. Man kan också lägga ifrån sig ett halvfärdigt projekt och låta det ligga hur länge som helst tills man känner för att fortsätta.

Vad gör du just nu? Jag har två smideskurser på gång och håller på att förbereda för dem.

1        

AVANT S1453

Till vänster ett ceremonibord för kafferitualer. Till höger en oljelampa, där järnplåt har blåsts upp med tryckluft till en liten kudde.

Har du något Drömprojekt? I min bekantskapskrets är kaffepausen något lite heligt. Jag gör installationer inspirerade av ritualerna som omger kaffedrickande. Jag kallar dem ceremonibord.

Håller kurs? Ja, i grundläggande smide. Barn är välkomna.

Mailadress: forsgren.p@gmail.com

Hemsida:  http://www.parforsgren.se

Telefonnr: 0768299052


IMG_5356Vad heter du? Peter Johnsson

Var håller du till när du smider? Jag hyr en lokal strax utanför Uppsala hos en bonde.

Hur började du? Gnistan till att bli smed tändes redan i barndomen och blev till ett trängande behov när jag blev vuxen. Jag fick ett städ av min far när jag var åtta år. Och så har jag har en kandidatutbildning i smide från Stenebyskolan.

Har du något favoritmoment inom smidet? Mönstervällning är kul. Det är en process och en teknik som bearbetar järnet plastiskt. Beroende på hur man vrider stålet uppstår olika mönster.

Vad gör du just nu? Jag är svärdssmed. Nu smider jag Excalibur till Danska Kungliga teatern. Det är svärdet i stenen, och det är meningen att skådespelarna ska använda det i pjäsen. Det ska också kunna sättas fast i en sten så att publiken kan försöka dra loss det.

IMG_5352Har du något Drömprojekt? Jag har en annan idé om Excalibur som jag skulle vilja göra tillsammans med ett relikskrin och den heliga Graal. Jag skulle vilja ställa ut dem som om de hittats någonstans i en engelsk landsortskyrka. Om man vill se exempel på det jag gör och den research jag gör om tex medeltida svärd, så titta gärna på min hemsida.

Hemsida: http://www.peterjohnsson.com

Mailadress: q@peterjohnsson.com

 

Ovan: ämnet till det som ska bli det mytomspunna svärdet Excalibur, nu lutad mot Peter Johnssons städ.


IMG_5338fixVad heter du? Martin Forslund

Var håller du till när du smider? I en smedja i Ålandsdal utanför Uppsala, eller på olika marknader under sommaren, som Medeltidsveckan i Visby och Stallarholmen. Då visar jag smide och låter folk prova på.

Hur började du? Jag gick en prova-på kurs på Waldorfskolan i Hågadalen hos en smed som heter Johan Holst. Det var en helgkurs, och jag har för mig att vi fick göra en kniv och ett ringspänne. Efter det har jag gått på Bäckedal ett år och på Sätergläntan i 3 år.

Vad gillar du mest med att smida? Glödande metall är ju så snyggt! Man skulle vilja att det kunde glöda när det var färdigt. Annars är det häftigt när man gör det där sista finliret som tar fram föremålets rätta uttryck och skönhet.

Mönstervälld kniv ihopsmidd av motorsågskedja

Vedställ i diverser storlekar

Ovan till vänster: ett av Martins knivblad. Till höger: Martins hopfällbara vedställ.

Har du något Drömprojekt? Ja, som gesällarbete gjorde jag en egen tramphammare men den är inte riktigt färdig ännu. Drömmen är att den ska bli helt klar.

Håller kurs? Jag tycker om att lära ut, men just nu har jag ingen lämplig smedja.

Kontakt: martin_forslund@hotmail.com

 


SilasVad heter du? Silas Engström

Var håller du till när du smider? Jag har en verkstad på Kvarngården i Alunda.

Hur började du? Jag såg en smed på medeltidsveckan i Visby och blev trollbunden av smidet. Efter det ordnade jag en lärlingsplats hos en svärdssmed som heter Patrik Fälldin. Jag var lärling i fyra år, och sen sökte jag till Stenebyskolan.

Har du något favoritmoment inom smidet? Det är häftigt att mönstervälla när man värmebehandlar och ser dom olika lagren framträda. Det plastiska hos järnet fascinerar mig, att man kan göra det levande.

Vad gör du just nu? Jag gör en minneslund, några grindar och hatthyllor. Och ett skärmtak.

Har du något Drömprojekt? Ja, att göra en altartavla eller något större, som en tunnelbanestation.

IMG_5336       IMG_5342

Till vänster: del av en grind som Silas håller på att smida. Till höger: Dammen vid Biotopia är ett av Silas stora offentliga konstverk.

Något annat du vill berätta? Att verkligheten inte blir större än vad du törs drömma. Men om du vågar drömma så kan det också hända.

Kontakt

Mailadress: kontakt@silasmetallkonst.se

Hemsida: silasmetallkonst.se


Gustav RosborgVad heter du? Gustav Rosborg

Var håller du till när du smider? Jag hyr en smedja av Waldorfskolan i Håga.

Hur började du? Båda mina föräldrar är arkeologer, så vi var mycket i kyrkor och museer när jag var liten. Det gjorde mig intresserad av forntida smide. Sen har jag gått på Wiks folkhögskola  i ett år och på Sätergläntan i tre år. De första två åren var smide och det sista året var med trähantverk. Tack vare trähantverket kan jag göra alla skaft själv och även träskrin och kistor.

IMG_5318Vad gillar du mest med att smida? Det är när arbetet har blivit ett färdigt föremål och man kan testa om det fungerar.

Vad gör du just nu? Just nu smider jag knivar till julmarknaden på Kaleido vid Uppsalas centralstation.

Har du något Drömprojekt? Jag skulle vilja bygga en egen tramphammare.

Exempel på Gustavs vackra knivar och skärande verktyg för trä. 

Håller kurs? Ja till våren har jag grundkurser i smide och även knivsmide här i Håga.

Kontakt: grusborg@gmail.com

 


angelikaVad heter du? Angelika Lindqvist

Var håller du till när du jobbar med metall? Hos en svetsfirma i Tierp där jag har en arbetsplats.

Hur började du? Jag blev intresserad av att svetsa som liten och sen har den fascinationen utvecklats till metallkonst. Min första stora skulptur är en örn i plåt med 2 metersvingbredd. Den står fortfarande utställd på skrotcentralen i Uppsala.

Vad gillar du mest med att arbeta i järn? Det är att forma plåten som jag vill ha den. Jag kallsmider tunnplåt med hammare och städ.

066 031

Till vänster: Örnen, där Angelika har format och svetsat fast varenda fjäder för sig. Till höger: exempel på blommor som hon har skapat i järn. Foto: Angelika Lindqvist.

Har du något Drömprojekt? Ja, jag skulle vilja göra alla Sveriges landskapsblommor i stort format och med belysning.

Kontakt: angelikalindqvist@gmail.com


IMG_4972

Vad heter du? Evald Ingerhed

Var håller du till när du smider? I Brukssmedernas smedja på stallbacken på Österbybruks Herrgårdsområde.

Hur började du? En vän tog med mig in i en smedja i Järna och stack till mig en glödande järnpinne. Han frågade om jag hade smitt förut när jag smidde min första dasskrok.

Vad gör du just nu? Jag smider diverse bruksföremål, till exempel ska jag smida ett par nya tänger.

Har du något Drömprojekt? Det skulle vara att smida en damastyxa!

Håller kurser? ja, genom föreningen Brukssmederna

 Kontakt: evald@brukssmederna.se


IMG_5263

Vad heter du? Erik Melin

Var håller du till när du smider? På skrotcentralen i Uppsala.

Hur började du? Jag började smida 2005. Då gick jag en 30-timmarskurs hos Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet. Efter det fortsatte jag på Bäckedals folkhögskola, forntida smide och metallhantverk, där man får lära sig att göra sitt eget järn av myrmalm. Sen blev det Stenebyskolans metallinje i två år.

Vad gillar du mest med att smida? Det jag gillar mest med järnet är att det är så lättarbetat när det kommer upp i rätt temperatur, och så det kreativa i att kunna skapa användbara föremål.

Vad gör du just nu? Just nu är jag på skrotcentralen och skär ned metall.

Har du något Drömprojekt? Ja, på Stenebyskolan hade vi en uppgift att göra en vas ur en silverplåt. Jag skulle vilja förstora upp formen som jag gjorde då, bygga den i järn och placera ut den i Uppsala.

Håller kurs? Inte ännu, men jag vill gärna göra det i framtiden.

IMG_5256             IMG_5257

 På skrotcentralen där Erik håller till finns det material och inspiration i mängder för den som arbetar i metall.

Kontakt: melin_e@hotmail.com

Telefon: 0702928180


IMG_5245

Vad heter du? Erika Galle

Var håller du till när du smider? I min smedja på Lövstabruks herrgårdsområde.

Hur började du? Jag har alltid varit fascinerad av elden, och av sagor om smeder och drakar ända sedan jag var liten. Jag blev intresserad på riktigt när jag fick prova att smida i slöjden på högstadiet. Sen blev det ett år som lärling, ett år på Kävesta folkhögskola och 3 år på Stenebyskolan.

Vad gör du just nu? Jag håller på att jobba inför en utställning på Sadelmakarlängan i Österbybruk. Det är vernissage den 3 oktober.

Har du något Drömprojekt? Det var en svår fråga, det finns så mycket jag skulle vilja göra. Men en sak skulle vara att smida flera möbler, tex fåtöljer, bord och bänkar.

Håller kurs? I framtiden har jag tänkt hålla kurser.

 Kontakt: smedjan@erikagalle.se

IMG_5246

Inne i Erikas vackra smedja, Norra klensmedjan i Lövsta bruk.


IMG_4974

Vad heter du? Gunnar Olofsson

Var håller du till när du smider?I Brukssmedernas föreningssmedja på Österbybruks herrgårdsområde.

Hur började du? Jag gick en smideskurs i Gysinge med smeden Per Alneus. Jag har länge varit intresserad av hantverk och smide, men jag fick tid först när jag gick i pension.

Vad gör du just nu? Just nu hjälper jag min son att komma igång och smida. Han provar just för första gången. Själv brukar jag hålla på med många saker samtidigt, till exempel en yxa, 3 knivar och en spisstång.

Det jag gillar mest med att smida är när man sträcker materialet för hand, dvs med hammaren alltså. Det är en speciell känsla.

Gunnar visar sina egenhändigt formgivna och smidda krokar.

Håller kurser: ja, genom föreningen Brukssmederna.

Kontakt:  libbarbo@gmail.com


fixad1

Vad heter du? Peter Bodin

Var håller du till när du smider? I Föreningen Brukssmedernas smedja på stallbacken på Österby Herrgårdsområde.

Hur började du? Jag blev beordrad av en vän att följa med till smedjan i Österbybruk, och sen fortsatte det därifrån.

Vad gör du just nu? Just nu tränar jag på att smida krokar eftersom  jag ska hålla en kurs i kroksmide i Gysinge smedja.

Har du något Drömprojekt? Ja det skulle vara en damastkniv.

Håller kurser? Ja, genom föreningen Brukssmederna.

Kontakt: peter.bodin@brukssmederna.se


Besök i Gysinge, juni 2015

IMG_4983Inom smidesprojektet vill vi ta reda på vilka smeder som finns i länet och vad de har för behov. Kan vi hjälpa dem med något? Lina besöker krokiga smedjan i Gysinge bruk och träffar tre smeder från föreningen Brukssmederna; Peter Bodin, Gunnar Olofsson och Evald Ingerhed. De håller vanligen till i sin smedja i Österbybruk, men idag håller de smideskurs i Gysinge.
IMG_4957Gunnar Olofsson visar hur man smider en krok. Smidesässjorna lyser upp i den sotiga smedjan. Känslan därinne är lugn men koncentrerad.

Här skriver vi om vårt samarbete över länsgränserna med Dalarna och Gävleborg. Just nu inventerar vi och letar efter aktiva smeder i våra tre län.

Bilden nedan visar vårt första planeringsmöte under våren.
I mitten av bilden ser du Eva Carlborg, Gävleborg, Carl och Susanne Bopparmark, Dalarna, Anna-Frida Hellberg, Dalarna, och Lina Söderberg från Uppsala som vikarierar för Pea Sjölén längst till höger.

wpid-20150423_132803.jpg

Lämna en kommentar