Ullmarknad i Österbybruk 11-12 augusti 2018

Ullmarknad i Österbybruk 2018 – femårsjubileum!
Det firar vi med extra många utställare och aktiviteter. Allt om marknaden, hur du hittar hit, utställare, kurser mm, hittar du härDSC_0251
Där hittar du också info om Årets Ullster, en tävling i att ta fram en innovativ ullprodukt, samt utmaningen Spinn årets vackraste garn.

 

 

 

 

 

 

Ullmarknaden i Österbybruk 2017
Tack för i år, alla utställare, kursledare och besökare! Över 2200 besökare vittnar om ännu en succé för vår marknad, som sakta växer sig  större för varje år.  Årets nyhet var tävlingen Spinn ditt vackraste garn. Vi fick in 28 bidrag till tävlingen. Publiken röstade under markanden, och tillsammans med juryns röster utsågs de tre vinnarna, Carola Galin, Josefin Waltin och Maria Johansson. Vi hoppas att tävlingen kan ge inspiration till dig som spinner eller är intresserad av att sätta igång. Garnet till tävlingen skulle innehålla ett återbrukat material tillsammans med svensk ull. Spinnarna skulle också ange vad garnet ska användas till. De flesta hade dessutom skänkt sitt garn till vår ullauktion, där alla pengar gick till Akademiska sjukhusets barnfond.
Här kommer alla bidrag:

1. Karamelle2. Blue ´n Belles3. Vinterfönster4. Flower Power

 5. Klappgröt6. Montmartre

7. Bodelebäcken.jpg8. Tropisk sommar

9. Skönheten och odjuret10. Fåret, hönan, grisen och lejonet11. Crepe cassette band

12. Små lätta moln13. Tvinnade minnen14. Vintage15. Mönja16. Smörblomma17. Karamell18. Balsnöret19. Spinkigt20. Stalight shimmer21. Gotland runt22. Sockgarn Hållbar23. Blå blå vindar och hav24. Emma

25. Famma26. Gotlandsstrumpa27. Midsommarnatt28. Den gamla trasanUtställare, kurser, programeventbild - Anitas

2017 års Ullmarknad – den fjärde i ordningen och störst så här långt. Vi är stolta över att välkomna nästan 50 utställare. I år har vi bjudit in några gästutställare från olika delar i landet – vi växer sakta och strävar efter att bibehålla hög kvalitet.
Alla utställare hittar du här: Utställare

Bidragen till tävlingen Spinn ditt vackraste garn kommer in hela tiden. Juryn väntar spänt på att få öppna de mjuka paketen. Du kan fortfarande anmäla dig.
Se info Spinn ditt vackraste garn

Missa inte Ullauktionen! Många söker ull, andra har ull stående på sin loge eller i garaget. Du kan skänka din överblivna ull till auktionen. Pengarna skänker vi till Akademiska sjukhusets barnfond. Och – nästan alla garner som kommit in i tävlingen är skänkta till auktionen! Läs mer här: Ullfakta till auktion 170813

Under sommaren kan du ladda litet extra inför stafetten Spinn på slända.
Anmäl ditt lag på plats.
Läs mer här:  Stafetten – spinn på slända

Då antalet utställare växer behöver vi hyra fler tält. det betyder att vi  i år tar en entreavgift på 20 kr för vuxna. Då ingår en lott där du kan vinna fina vinster. Vi har laddat med extra många gratisaktiviteter, bl.a. ett vävtält där du får prova på att väva.
I entrén betalar du kontant eller med kort.

Kurserna – populära förra året och fler till antalet i år. Nytt är, att de hålls i en separat byggnad, utan publik. Max åtta deltagare/kurs. Anmälan på plats, alltså ingen föranmälan. Först till kvarn…
Se kursprogram här: Kurser

Du kan lyssna gratis på föreläsningar och se olika filmer som förra året, i herrgårdsdasset. Slöjdklubb för barnen, tipsrunda, ullauktion det är mycket som händer under de två dagarna.
Se programmet här: Aktiviteter

Allmän info om marknaden hittar du här: Info om marknaden Vi återkommer med mer information inför marknaden. Välkommen till Österbybruk den 12 och 13 augusti!

 

 

 

untitled.png

SPINN DITT VACKRASTE GARN!
Spinn på slända, spinnrock eller vad du vill. Spinn tjock eller tunt. Spinn en tråd eller tvinna ihop så många du vill.

Använd svensk ull och lägg till ett valfritt återbrukat material.

Spinn en härva på 50 gram och skicka den till oss.

Vi vill även ha ett prov på den fiber du använt samt på det återbrukade materialet. Ange vad du tänkt att garnet ska användas till. Beskriv även vilken/vilka tekniker du använt vid förberedelser av material och spinning samt hur du efterbehandlat garnet.

Under Ullmarknaden kommer publiken att rösta på sin favorit. Fina priser väntar de tre bidrag som fått flest röster från publiken.

En jury kommer att utse tre garner som sina favoriter med hänsyn taget till kvalitet, användningsområde och teknik. Juryn består av Ulla Engström, spinnare, Stefan Moberg, spinnare och Annkristin Hult, hemslöjdskonsulent. De tre vinnande bidragen kommer att presenteras under söndagen. Diplom och ett fint pris kommer att delas ut till första, andra och tredjepristagaren. De deltagare som vill, får gärna skänka sitt garn till Ullauktionen- för en god sak. Övriga garner skickas tillbaka till deltagarna

Anmälan till:
annkristin.hult@upplandsmuseet.se.
Då får du ditt formulär som ska fyllas i för att delta i tävlingen.

Garnet skickas senast 25 juli till:
Annkristin Hult
Stiftelsen Upplandsmuseet,
Drottninggatan 7 75310 Uppsala

Första pris – en spinnrock Kiwi från Ashford!
dsc_1258Ullstyrkan är en grupp hemslöjdskonsulenter som jobbar tillsammans för att sprida information och kunskap om ull tillsammans med andra samarbetspartners. Kanske har du sett oss på Syfestivalen, Fårfesten i Kil eller i andra sammanhang. Under hösten 2016 arrangerade vi tillsammans med Nämnden för hemslöjdsfrågor (NFH) en branschträff –
Den svenska ullen idag. I länken nedan kan du läsa rapporten från mötet, där ett femtiotal nyckelpersoner inom den svenska fårnäringen deltog. På bilden ser vi Klas Rabe från Tillväxtverket, Friedrike Roedenbeck, NFH och Göte Frid från Jordbruksverket

branschtraff-ull-nov-2016

 

 

 

 

 

 

 

Följ med oss till Fårfesten i Kil
Nu är det dags igen – för fjärde året i rad erbjuder vi en inspirerande och innehållsrik resa till årets höjdpunkt för dig som är intresserad av ull, slöjd och hantverk. Kurser, föreläsningar och ett stort utbud av material, redskap och garn.

Programmet ser du härfarfesten-2017

Ullmarknad i Österbybruk -utställare och program

Nu börjar vi räkna ner inför marknaden den 13-14 augusti.

Här hittar du utställare och program. Vi reserverar os för förändringar i programmet – vi vet att några fler programpunkter kommer att läggas till, vi uppdaterar detaljerna hela tiden. Så håll utkik – vi räknar med två intensiva dagar tillsammans med dig och många fler. Glöm inte att ta med dig hela familjen – i Österbybruk finns mycket att se. Fri entré till marknaden.  Vi kommer att presentera olika besöksställen och aktiviteter här på sidan – välkommen!

Namnlöst-2Utställare

 

 

13-14 augusti 2016

Äntligen marknad igen!
Ett trettiotal utställare från nätverket Från lamm till tröja visar och säljer sina ullprodukter. Garn, ull, skinn, redskap, tovat, vävt och sytt. Läs mer om de två tidigare marknaderna här. Mer om föreningen Ull i Uppland och bakgrunden till marknaden kan du hitta nedan.

Nätverket består av ett hundratal fårägare, konsthantverkare, slöjdare och formgivare som jobbar med att använda material från svenska får och utveckla användningsområdet för ull. Vi strävar efter att sprida kunskap och information om ull, som en av de mest användbara och hållbara fibrerna som dessutom finns på hemmaplan.

Under marknaden kan man prova att tova, spinna, karda eller tälja. Vi erbjuder Slöjdklubb för barnen, workshops och föreläsningar, tävlingar, tipsrunda och andra aktiviteter.

Ullmarknaden arrangeras av hemslöjdskonsulenterna på Upplandsmuseet och Ull i Uppland i samverkan med Stiftelsen Österbybruks herrgård.

Utförligt program och utställarförteckning kommer senare!

Datum och tid: 13-14 augusti 2016, kl 11-17
Arrangörer: Hemslöjdskonsulenterna på Upplandsmuseet och Föreningen Ull i UpplandAffisch A4 utan bakgrund

 

 

 

Från lamm till tröja 2013-2015

Så har det då hänt- föreningen Ull i Uppland har bildats. Föreningens syfte är att ta tillvara olika intressen runt ull och fårnäring i länet. En milstolpe i arbetet som startade med projektet Från lamm till tröja för tre år sedan.

Som hemslöjdskonsulent fungerar jag bl.a. som rådgivare och ”spindel i nätet” gällande de textila frågorna i länet. För ett tjugotal år sedan fanns hemslöjdsbutiker med personal som kunde svara på dessa frågor. Jag får ofta frågor som rör material till olika slöjdtekniker, allt från knyppelgarn till halm. Vi ser att intresset för materialens ursprung ökar, särskilt i samband med den stickvåg som varit på topp under de senaste åren. Funderingar runt framför allt ull och dess egenskaper, användningsområden och påverkan på miljön märks tydligt.

Bakgrunden till projektet  Från lamm till tröja var, att många fårägare hörde av sig och undrade hur, var och om de kunde få avsättning för sin ull och det garn de låtit spinna. Rent allmänt kan sägas, att många fårägare  inte ens vet om att deras ull skulle kunna gå att ta tillvara. Samtidigt som många spinnerier, kursdeltagare och hobbyslöjdare letar efter bra råvara för sin verksamhet.

Formgivare jag hade kontakt med sökte unika garner till sina projekt och butiker letade efter närproducerade varor i hållbara material.  Idén föddes under 2013 – kan jag i min roll som hemslöjdskonsulent bidra med något i kontakten mellan dessa aktörer?

Länsstyrelsen i Uppsala län beviljade medel till en förstudie om hur vi kan stärka fårnäringen i länet. En av frågorna var om det verkligen är så som ryktet säger – att det mesta av ull slängs bort? Och hur kan vi i så fall utveckla användningsområdena för ull och informera om egenskaper och fördelar? Kan vi bygga upp ett nätverk som tillsammans jobbar med frågorna?

Projektet startade våren 2014. Jag påbörjade en resa under sommaren där jag reste runt och intervjuade ett trettiotal aktörer- fårägare, konsthantverkare, återförsäljare, formgivare och producenter, för att få en bild av dagens fårnäring och slöjd kopplad till den.

Under de senaste tre åren har en generationsväxling skett inom de svenska spinnerierna. Wålstedts textilverkstad, Solkustens spinnverkstad och Filtmakeriet – en yngre generation tar över och satsar på en framtid inom ull-branschen. En del mindre spinnerier, sk. Mini-mills, har också startat på tre-fyra platser i landet.

I olika dialogmöten över hela länet möttes de olika aktörerna, 90 personer. De fick träffas, kläcka idéer och delge oss andra tankar om aktiviteter som kan stärka fårnäringen och utveckla användningen av ull. Rapporten visar, att alla aktörer behöver lära sig mer om hur man tar hand om ull. All ull är inte bra till allt – det handlar om rätt ull till rätt sak. I Sverige saknar vi insamlingsstationer och tvätterier för ull. En samordnande funktion skulle vara bra för att få fram större volymer och få en jämnare kvalitet på den ull som skickas till spinnerierna. Fårägarna tror sig veta att de inte får tillräckligt bra betalt för att det ska vara värt att ta hand om ullen. Istället slängs den på tippen. Samtidigt som spinnerierna höjer priset de betalar till fårägarna för välsorterad ull och faktiskt tidvis har stor brist på vissa ullkvaliteter.

Att komma i kontakt med alla aktörer – gå i fårhagen, se spinneriet, sitta i ateljén eller i vävstugan gav mycket energi och kraft att fortsätta. I ullen finns en outnyttjad resurs som vi inte måste ta hand om. Alla deltagare i intervjuerna var eniga – vi måste jobba tillsammans för att lyfta den svenska ullproduktionen!
Läs rapporten här

Under hösten 2013 och 2014 var jag på konferens på Shetlandsöarna och Island, North Atlantic Native Sheep and Wool Conference. Konferensen samlar ett sextiotal deltagare från hela världen med fokus på de ursprungliga fårraserna runt Nordatlanten och dess bevarande. Samma frågeställningar som för oss i Sverige – vad gör vi, hur gör vi, vem måste vi tala med?

Det handlar om kulturarv, landskapsvård, landsbygdsutveckling och hållbarhetsfrågor. Det handlar om oss och vår framtid ur ett globalt hållbarhetsperspektiv.

Hur gör vi då för att lyfta våra frågor här hemma, i vårt län? I rapporten framkommer också behovet av fortbildningsinsatser på flera plan. Dels till allmänhet, butiker och skolor – varför är ull bra, vad är ull och hur använder vi ull? Dels även för aktörerna – hur använder jag min ull på bästa sätt, vilken ull är bra till mitt garn och slöjdade produkter, vilken ull är det jag säljer i min butik? Resan fortsatte – nu med gemensamma fortbildningar, kurser och studieresor.

Idén om en ull-mässa växte fram efter en gemensam studieresa till Fårfesten i Kil. Ett evenemang som varje år sedan 2005 samlar ca 10 000 besökare under tre dagar i mars. Tankar på en Ullmarknad i Österbybruk tog fart. Där visade vi utställningen Helylle,eller?, producerad av Sörmlands museum, under sommaren 2014. Stallbacken på herrgården blev marknadsplats. Ullmarknaden lockade 1000 besökare under en helg i augusti. Ett trettiotal medverkande aktörer ur det allt mer växande ull-nätverket medverkade. En förutsättning för att medverka som säljare var, att ha deltagit i de fortbildningar och studieresor vi gjort under året. Kvaliteten på varor och produkter var hög, och både deltagare och besökare mycket nöjda med marknaden.

 

Arbetet gick vidare genom ett projekt med medel från Regionförbundets satsning på kvinnligt företagande. 95 % av deltagarna i nätverket är kvinnor. I projektet arrangerades en Visa-mig- dag där alla aktörer presenterade sig, deltog i workshops och fortbildningar på olika teman runt ull och företagande. De flesta är, eller strävar efter att bli företagare. Ett flertal studiebesök gjordes också, samt en fortbildningsdag på temat sociala medier.

Ullmarknaden växte ytterligare till 2015, då 2000 besökare kom. En framgångsfaktor har varit att besökarna erbjuds prova-på-verksamhet som at tälja, sticka, spinna, brodera, mm. Nytt för 2015 var även en stafett, där besökarna turades om att karda, spinna och sticka en tröja, samt tävlingen Spinna-långt som avgjorde vem som spann den längsta tråden på en timme.

2015 var de båda projekten över, och verksamheten mer livaktig än någonsin. Nätverket hade nu vuxit till 150 personer, som aktivt deltagit i någon eller flera fortbildnings- och andra aktiviteter under åren. En arbetsgrupp, som arbetade ideellt tillsammans med mig, bildades. Aktiviteterna och ullmarknaden blev så stora och arbetskrävande aktiviteter, att fler måste vara delaktiga i förberedelserna. Flera studiebesök och fortbildningar genomfördes, bl.a. ullsorteringskurs, kurs i fällsömnad och spinning. I november arrangerades även en Ullmarknad i Uppsala, på Upplandsmuseets gård. Nätverksträffarna har varit välbesökta med olika teman och en medveten blandning av mingel, föreläsning och företagspresentationer.

På nationellt plan togs initiativ till en ull-grupp bland landets hemslöjdskonsulenter 2015. Med de erfarenheter vi bl.a. har från tidigare projekt och Från lamm till tröja vill vi stärka ullnäringen på nationellt plan och vara en kontakt länk mellan de olika aktörerna, som ofta jobbar mycket ensamma och inte hinner utbyta så mycket erfarenheter sinsemellan. Gruppen kallas Ullstyrkan och består av hemslöjdskonsulenterna från Uppsala, Stockholm, Kalmar, Örebro och Västra Götaland. Planer finns på ett nationellt ull-seminarium till hösten i samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågor. Ett initiativ till nordiskt samarbete har också tagits i samverkan med Svenska hemslöjdsföreningars riksförbund.

I slutet av 2015 bildades den ideella föreningen Ull i Uppland. Föreningen ska driva och genomföra t.ex. Ullmarknaden och tillsammans med mig som adjungerad i styrelsen. En resa som startade med en liten ulltuss i huvudet har blivit en förening och ett arbete som vi hoppas kan göra avtryck även på nationell, och internationell nivå.

 

Den 19 mars har föreningen sitt första årsmöte. Du är varmt välkommen som medlem i vår förening, Ull i Uppland. Vi kommer att fortsätta arrangera resor, fortbildningar, studiebesök och arrangera utställningar på olika sätt. Viktiga frågor för oss, för dig och inte minst för allt för framtiden. Här hittar du info: Ull i uppland folder

 


 

 

Följ med till Fårfesten!

För tredje året i rad är vi ett glatt sällskap som åker till Fårfesten i Kil, ett eldorado för dig som föredrar ull i alla former. Vi reser bekvämt med buss från Östhammar- Gimo- Uppsala – Enköping och bor på bra hotell i Karlstad. Bussen kör och till och från Kil båda dagarna. Läs mer om Fårfesten, program och utställare här. Anmälan här.

Inbjudan Fårfesten

 Ullmarknad 2015:

Hur kommer tävlingen Spinna långt att gå till?
Du ligger säkert i startgroparna för att delta i vår tävling den 16 augusti.
Här ser du litet tips och villkor för att delta i tävlingen.
Information och villkor för tävlingen Spinna långt 16 augusti 2015
Lägg dig i hårdträning – anmälan till annkristin.hult@upplandsmuseet.se.
Finfina priser som utställarna skänkt, utlovas!

Nu är programmet till Ullmarknaden 2015 klart!
Vi ser verkligen fram emot den 15 och 16 augusti. Ladda spinnrocken och var med i vår tävling Spinna långt eller delta i stafetten där vi kardar, spinner och stickar en tröja på fyra timmar tillsammans. Visst ses vi?


Följ med oss till Solkustens Spinnverkstad den 29 maj 2015. Vi kommer även att besöka en hembygdsgård med mycket textiler och redskap.

 

Under sista helgen i februari reste vi tillsammans till Fårfesten i Kil. Läs mer om de två fårfyllda dagarna här

 

Nätverksmöte 31 januari 2015 i hörsalen på Upplandsmuseet

Ett 20-tal från nätverket samlades i lördags till en riktig  heldag kring ull och nätverket som bildats i projektet Från lamm till tröja.

 

En projektgrupp bildades under hösten utifrån de intresseanmälningar som kom in våren 2014. Gruppen presenterade sig och sina tankar och planer. Gruppen har haft två planeringsmöten inför detta nätverksmöte.

Gruppen består f.n av följande personer: Annkristin Hult, Åsa Pers Lindeborg, Åsa Viksten, Helena Mattson, Lotta Persson, Anita Grahn och Gitte Söderbäck.

Ett förslag på arbetsform för nätverket presenterades och diskuterades under eftermiddagen grupparbete.

 

Dessutom fick vi under dagen lyssna till tre intressanta föredrag. Gunilla Paetau Sjöberg pratade kring ull och sina tankar om hur vi kommunicerar ull, Anita Grahn från nätverket presenterade försäljnings-siten Etsy och Annkristin Hult berättade om North Atlantic Native Sheep and Wool conferennce på Island hösten 2014. Vi fick alla mersmak och förhoppningsvis kan Gunilla komma tillbaka – och då en heldag.

 

Projektgruppen är tänkt som en samordningsgrupp för blivande arbetsgrupper och eventuella intressegrupper. Arbetsgrupperna föreslås ha varsin kontaktperson som länk till projektgruppen.

Arbetsgruppernas innehåll:
marknadsföring, marknader,utställningar,föreläsningar/kurser och resor/studiebesök.

Deltagarna hade inget att invända mot arbetsformen och kom under dagen med massor goda idéer vad vi tillsammans kan göra och önskemål om kurser, studiebesök mm.

Vi fikade och minglade och hade en lång härlig ulldag som gav mersmak.

 

Vid pennan/Gitte Söderbäck

Nätverksträff 31 januari 2015
FRÅN LAMM TILL TRÖJA nätverksträff 31 jan 2015

Fårfesten i Kil

Du följer väl med på årets höjdpunkt – Fårfesten i Kil.

Buss från Uppsala, hotell i Karlstad, fika och trevligt resesällskap utlovas!

Fårfesten 2015

Ullmarknad 16-17 augusti 2014

Välkommen till Ullmarknaden på Stallbacken, Österbybruks herrgård, den 16 -17 augusti. Nästan 40 utställare från projektet Från lamm till tröja visar, säljer och demonstrerar olika ullhantverk och tekniker. Programmet :

 

 

Projektet fortsätter

Under våren har Erika Åberg arbetat som projektledare för vårt fortsatta arbete med olika studiebesök, fortbildningar och konferenser för deltagarna i projektet. Under sommaren vänder vi oss nu till den publika delen med utställningen ”Helylle – eller?” som visas i Liljeforsateljen, Österbybruk.
Utställningen visas mellan den 5 juli och 17 augusti 2014,
varje dag mellan 12 och 16.

Välkommen till en utställning där du lär känna ullen.
Ull är ett material med unika egenskaper och många möjligheter.
Ull används i kläder, inredning, konst och till och med i hus.
Att använda rätt sorts ull till rätt sak är en konst.
Men vad händer när vi blandar ullen med syntetmaterial
i jakt på lättskötta billiga kläder?
Och hur mår fåren?
Utställningen är producerad av Sörmlands museum

264498_139135059605916_1979856744_n

Under hela sommaren, varje onsdag och söndag, har vi aktiviteter i utställningen. Olika demonstrationer, workshops och prova- på för både barn och vuxna.

Och som avslutning på sommaren firar vi med Ulldagar den 16-17 augusti, på Stallbacken i Österbybruk . Marknad med försäljning, kurser och olika aktiviteter.
Se hela programmet här:

Ullsommar Österbybruk

Rapport och glada nyheter mars 2014

Rapporten över förstudien Från lamm till tröja är nu klar.
Läs den här Rapport Från lamm till tröja webb
Hör av dig till oss så skickar vi den till dig med epost.

Med avstamp i den går nu projektet vidare. Vi välkomnar Erika Åberg som projektledare under våren, i ett projekt för kvinnliga företagare. Vi kommer att bl.a. att arrangera en stor konferens och utställningen ”Helylle – eller? i Österbybruk.

Följ med till Fårfesten i Kil!
Fårfesten i KIl är ett måste för dig som tycker om ull, skinn, garn och allt som har med fåret att göra. Kom med oss  – inspireras, lär dig mer och träffa nya ull-vänner!

Fårfesten i Kil

Under hösten 2013 genomför vi projektet Från lamm till tröja, en förstudie som syftar till att stärka företagandet runt ull i länet.

Vi vill få kontakt med fårföretagare, slöjdare, formgivare och försäljningsställen i Uppsala län. Hur ska vi stärka och synliggöra ullen – en resurs som finns i vår närhet. Naturligt och användbart, resurssnålt och vänligt för både människor och miljö. Intresset för det unika och närproducerade ökar – kan vi tillsammans utveckla ullens användningsområden och skapa fler säljbara produkter och tjänster?

Vi åker just nu runt till olika företagare. Några av dem kommer du att träffa här på bloggen. Fårägare, spinnerier, slöjdare… Vi hoppas du följer med på vår resa!

Läs vår projektplan här: Projektplan, folder

Vill du som företagare delta i projektet? – Hör av dig till Annkristin.hult@upplandsmuseet.se

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s