Syfestival i Stockholm

Ca 14 000 besökare kom till Syfestivalen i Älvsjö i helgen. Ullstyrkan, en grupp hemslöjdskonsulenter med representanter från hela landet fanns på plats tillsammans med en stor del av hemslöjdens aktörer – Hemslöjdens förlag, Sätergläntan, Svensk hemslöjd m.fl.

10422467_594648437352976_8820477820686729550_n

Ullstyrkan är bildad i syfte att informera, utbilda och utveckla användningsområdet för svensk ull tillsammans med spinnerier, skolor, producenter, formgivare, föreningar, organisationer, m.fl. På Syfestivalen jobbade konsulenterna från Stockholm, Uppsala, Kalmar, Örebro och Västra Götalands län med information och workshops under dagarna tre. Intresset var stort, många ville lära sig karda, kamma och spinna.

Hos Ullstyrkan kunde man inte handla något, däremot kunde vi erbjuda information och lite ullkunskap. Att se (och känna!) de olika kvaliteterna från lantrasfår gav tillfälle att diskutera rätt ull till rätt garn och användningsområde. Varför sticks ull? Finns det ull som inte sticks? Var kan jag lära mig spinna? Vi kunde svara och förklara, dela kunskap och informera om aktiviteter runt om i landet, som våra kollegor arrangerar.

Vi upplever ett ökat intresse för ull, olika kvaliteter och spinningstekniker. Kurserna i ullspinning är fullbokade och de spinnträffar som ordnas över hela landet  är mycket välbesökta. På sociala medier finns olika sidor som Ullförmedlingen och Spinnare där mycket kunskap och material delas på olika sätt.

Under de tre dagarna fanns också tillfälle att gå runt och prata med spinnerier och andra producenter som vi vill samverka med. Vi planerar seminarier och utökat samarbete inom Norden. Men först åker vi till Fårfesten i Kil, dit du kan komma och prata ull med oss om du vill veta mer!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Slöjd händer och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s