Broderier från 1950- och 60-talen

Just nu packar vi upp utställningen om 1950-och 60-talsbroderier från Östergötlands museum med originalbroderier från samlingarna från Östergötlands hemslöjdsförening.

DSC_0357

Ett färgstarkt kulturarv som för många väcker minnen och nostalgi. Dukar, kuddar, tabletter och andra textilier som broderades och användes flitigt. Ett nytt, modernt form- och färgspråk där hemslöjdens formgivare tog ut svängarna. Alla hemslöjdsföreningar i landet sålde materialsatser till de färgstarka broderierna. Intresset för broderiet lever starkt kvar, inte minst med tanke på den retrovåg som inspirerar oss idag.DSC_0351

Här visas även nytillverkade produkter, anpassade till dagens behov – kuddar, vantar, fodral och etuier. I museibutiken kan du köpa den inspirerande boken ”Broderier från 50-och 60-talen”, som ges ut på Hemslöjdens förlag. I den hittar du mönster, tips och idéer till ditt eget broderi med förlagor från utställningen. I butiken finns också färdiga materialsatser att köpa.50-60tal.j700x700_100_0_Documents

Utställningen presenterar ett antal formgivare som jobbade på uppdrag av landets hemslöjdsföreningar. Till hemslöjdsföreningen i Uppsala län kom 1945 Ingrid Skerfe-Nilsson, formgivare, konstnär och företagare. Så småningom kom hon att inspireras av de gamla uppländska ryorna från 17- och 1800-talen. Hon öppnade butiken på Drottninggatan 1952 där hon med stor framgång sålde materialsatser till knutna ryor. Nu kunde alla få sin egen rya. De äldre hade vävts i vävstol, men de färdigvävda bottnarna som Ingrid Skerfe-Nilsson tog fram blev en succé både i Sverige och utomlands. Ryan blev ett fint tillskott till det nya vardagsrummet, där den moderna TV-möbeln hade en given plats framför soffgruppen.

DSC_0353

 

I utställningen visas utöver broderierna en hel del skisser och annat material från Upplandsmuseets samlingar av Skerfe-Nilsson.

På fredag den 12 februari  kl. 15 öppnar vi utställningen på Upplandsmuseet tillsammans med Ulrika Rapp från Svenska hemslöjdsföreningars riksförbund. Välkommen!

Annonser
Det här inlägget postades i Slöjd händer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s