”Ta bort allt som inte är häst”

Idag läser jag en utredning rörande förra årets slöjdinkubator, ”Ta bort allt som inte är häst”. 10 unga slöjdare, konsthantverkare och formgivare fick under ett års tid möjligheten att utveckla sin affärsidé i en inkubator skapad av nämnden för hemslöjdsfrågor.

David Karlsson och Lotta Lekvall på Nätverkstan Kultur har skrivit utredningen, och det är verkligen spännande och nyttig läsning! Det slår mig rätt ofta hur bra det är att läsa sådant som människor utanför slöjdbubblan skriver om slöjden, det påminner mig om de problem som slöjden har och som vi varje dag kämpar med i bakhuvudet.
David Karlsson och Lotta Lekvall skriver om slöjdens dubbla liv. De skriver;

”Det finns alltså två motpoler att förhålla sig till inom hemslöjden, vilka har betydelse för initiativ som tas inom området. Å ena sidan det som handlar om att bevara traditioner och kulturarv och å andra siden modernisera, tänka nytt och, som ofta förespråkas idag, uppmuntra innovationer. Frågan om hur hemslöjd ska definieras i det postmoderna samhället har man både debatterat och skrivit mycket om och som en deltagare uttryckte det under intervjun ”varje hantverk är död om det inte lever i den tid de är”. Den andra motpolen kan beskrivas som att å ena sidan betona hemslöjden som en kulturell angelägenhet och a andra sidan som en näringsgren”.

Dessa två spännande och viktiga delarna av hemslöjden försöker vi både förena och hålla isär. Hur tänker du kring slöjden som bevarande och nytänkande?

Vill du läsa rapporten så går det att ladda ned på nämnden för hemslöjdsfrågors hemsida här.

NäverFoto; Johnny Karhinen

Annonser
Det här inlägget postades i Slöjd händer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s