En dag på jobbet, del 1

10 mars 2015

Klockan 9.00.
Alla på plats, inklusive
Kristina, praktikant, som studerar stickning på Handarbetets Vänners skola i Stockholm. Kristina praktiserar hos oss hela veckan. Kul!

Elin och Pea summerar gårdagens möte med skolor i Knivsta. Vi ska göra ett stort Skapande Skola-projekt med alla årskurs 2 i kommunen. Mycket planering med lärare och handledare, men vi är på banan. Ska bli roligt att ta emot alla elever, som ska åka buss till vårt friluftsmuseum Disagården några fina dagar i maj.

Annkristin rapporterar, att verksamhetsberättelsen för 2014 är klar och inlämnad för bearbetning och tryck. Museets alla avdelningar har jobbat intensivt med den de senaste veckorna. Datorerna går för fullt. Går alltid lättare att jobba med bra budskap och tänkvärda ord, som Elisabeth Buchts virkade konstverk, på skrivbordet.

20131119_090108 - kopia

10.00
Elin och Pea tar emot kollegorna från Kulturkraft, vårt nätverk med konsulenter inom kultursektorn. De diskuterar och planerar för Kulturkollen, där vi arbetar för att öka intresset för kultur bland unga i åldern 16-26 år på fritiden och arbetar övergripande över hela kulturområdet och i hela Uppsala län.

10.30
Annkristin har möte med två representanter från Destination Uppsala, som vill hitta profilprodukter till turistbyråns butik i Uppsala. Vi pratar prisläge, material, förpackningar. Vilken souvenir från Uppsala vill en turist ha med sig hem? Kungsängsliljan är ett populärt motiv. Produkten ska vara tillverkad i och ha anknytning till länet, såklart. Annkristin, som jobbat med flera liknande frågor tidigare, tipsar om ett femtontal personer som kan tänkas leverera. Några telefonsamtal och epostskick senare har ett flertal kontakter börjat ta form.

12.00
Lunch runt lilla bordet. Vi diskuterar och beskriver vår verksamhet för Kristina. Vi är också nyfikna på den utbildning hon går, såklart. Kristina kan tänka sig att jobba med stickning i framtiden, kanske som kursledare hos oss.

13.00
Annkristin och Kristina riggar en tillfällig fotostudio i kurslokalen. Alla föremål som ingick i utställningen c/o Hemslöjden ska fotograferas, prickas av, packas ner och återlämnas till de som tillverkat dem. Utställningen har visats 10 gånger under två år och det är litet sorgligt att lämna iväg dem. Men tack för lånet alla duktiga slöjdare! Vanligtvis brukar vi ta hjälp av museets proffsfotografer, Bengt och Olle,  men denna gång fuskar vi själva, då de är upptagna på annat håll.

Elin och Pea planerar vårens olika Skapande Skola-projekt. Vi skriver kontrakt och offerter med skolor och handledare. I år ska vi också jobba tillsammans med hembygdsföreningar i Östhammars kommun. Vad gjorde vi utan våra duktiga handledare? Under våren ska de jobba med ca 600 elever från årskurs 2 till 7. Här kan du se en film från ett av våra projekt, Att göra avtryck – det du säger spelar roll

Annkristin får en fråga från en kvinna i Norge, som släktforskar och upptäckt att en släkting lämnat in en vävbok till museet. Hon vill veta vilka uppgifter som finns om bokens tidigare ägare. Dags för en fråga till avdelningen för samlingar, som snabbt kommer med svaret. Kvinnan har hittat boken via Digitalt museum

012s93CUHA74

Annkristin fortsätter leta bilder och sammanställa en föreläsning för en hembygdsförening  lördag den 14:e. Dagen avslutas med efterdyningarna från förra veckan översvämning i vår källare – städa upp och slänga fuktskadade kartonger, dock inga stora skador denna gång…

Kristina kollar sidan Textil hemslöjd och ser vilka uppgifter på länets vävstugor som behöver uppdateras. Sidan byggs på med uppgifter efterhand av de textila hemslöjdskonsulenterna i landet.

18.00
Slöjdkväll på Kulturkaféet, som vi arrangerar tillsammans med Hemslöjdsförbundet och Studiefrämjandet. Ikväll är det Hemslöjdsförbundet i Uppsala län som är värdar, nästa vecka är det vår tur att finnas till hands för slöjdfolket som vill träffas och slöjda en stund. Det brukar komma ett fem och tjugo personer varje tisdag. Nu är det bara två tisdagar kvar för denna omgång.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Slöjd händer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s