Titta in i en vävstuga

Alunda vävstuga har ett trettiotal medlemmar. En mycket aktiv vävstuga med ett tiotal vävstolar som alltid är igång. Trångt och trevligt, som i alla vävstugor, men ordning och reda bland redskap och garner gör det lättare att arbeta!Alunda vävstuga mellan

Förra veckan var jag inbjuden till en träff i vävstugan. Alltid lika roligt att se så mycket kunskap, engagemang och skaparkraft som finns. Och känsla  för material och teknik, nyfikenhet på nya modeller och användningsområden för vävarna. Man väver till bl.a. olika utställningar och för eget bruk, såklart. Intresset för det handvävda varierar bland ”kunderna”. I vävstugan försöker man hitta nya idéer genom att bl.a. titta i Upplandsmuseets arkiv. Där har man hittat vävar med ursprung i bygden och hämtat inspiration till nya produkter för dagens behov.
20140424_141344Ett exempel är handdukarna som hittas i ett gammalt hem där man fann travar med olika handdukar, 100 år gamla och vissa aldrig ens använda… Till vänster tvättad, till höger otvättad, aldrig använd. Efter mycket räknande av trådar, ”översättning” till dagens garnkvaliteter och provvävning, vävdes nya handdukar. Här anges noggrant trådantal, mått efter tvätt och alla detaljer man så lätt glömmer till nästa gång. Föredömligt!
20140424_141427Och så – den nya väven där man även valde en svart variant. Väven är varpad med en tråd oblekt + en tråd blekt garn vilket ger den vackra skiftande ytan. Inslag: Handspunnet oblekt lingarn – vad annars?
20140424_141443Här visas två andra vävar, denna gång med utgångspunkt från föremål ur Upplandsmuseets samlingar. Olandsduken och ett tyg från byn Mysslinge, som ska sys till kuddar.
20140424_14305420140424_141908Jag blir alltid så glad, imponerad och inspirerad av att besöka länets vävstugor. Här finns klokskap och uppfinningsrikedom, materialkänsla, hållbarhetstänk och intresse för att föra kulturarv och kunskap vidare
– Slöjd i dess bästa form, helt enkelt!

Nästa gång en vävstuga nära dig har en dörr som står på glänt – besök dem, handla deras produkter, köp lotter, gå med som medlem, börja väv!
Jag lovar – du får kunskap, livskvalitet och vänner för livet.

Hela dagen avslutades på Alunda Konditori – tack för att jag fick träffa er!
Nu vill jag genast hem och väva mina efterlängtade badhanddukar.

Det här inlägget postades i Slöjd händer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s