Händer i Knutby

Välkomna!

16 oktober visas utställningen FÖRSPILLD KVINNOKRAFT som är en idé som fötts ur de stick-kaféer som anordnats i Knutby kulturförening de sista åren.  Ett gäng kvinnor har träffats en gång/månad och funderat på att visa fram lite av den ofta dolda hemslöjdstradition som går i vågor och som fått det nedsättande epitetet ”förspilld kvinnokraft”. Inför utställningen har Knutby dekorerats med allehanda textilarbeten.

 

Vissa människor går på yoga eller till terapeut för att samla ihop sig och gå vidare i sina liv styrkta av att få tid till sig själva, andra sätter sig vid vävstolen eller tar fram en stickning för att uppnå liknande harmoniska tillstånd. För det är en sak som denna grupp är överens om – det är meditativt att göra något med sina händer. Idag kan man köpa billigt det man förr var tvungen och ofta stolt över att tillverka hemma. Så är det inte idag. Garn är inte så billigt men den läkande effekt det har på de som ex stickar ger stor utdelning i vardagen. Dessutom blir det vackert och värmande.

Den 16 oktober kl 12-18 på Knutbygården i Knutby visas en del av denna rogivande och färgrika skatt.

 

Utställningen lägger tonvikt vid vävning, stickning, knyppling och arbeten i frivolitet. När det gäller vävning visas tekniker i bl a tuskaft, kypert, gåsögon, dräll, hålkrus och rosengång. En vävstol finns på plats så att besökare kan prova på att väva.  Likadant med knyppling och frivolitet. Här får man se olika arbeten och prova på att knyppla.

 

Sigrid Wallén, 1909-1997, var en erkänt generös och gästfri kvinna som växte upp i Vällnora. Hon gifte sig med Willhelm Wallén och flyttade till Knutby där hon levde sitt liv. Vävning började hon med i vuxen ålder och hon var mycket omtalad för sin färgsättning. Hennes mattor var eftertraktade men hon vävde även det mesta till hemmet. En del av hennes noggrant gjorda, vackra arbeten visas nu för första gången.

 

Inom stickning ägnas särskild tonvikt på landskapsstickning, bl a uppland, östergötland och bohuslän. Britt-Marie Christoffersson, formgivare och konsthantverkare, inspirerade på ett fullsatt stick-kafé i våras. Mycket av hennes nyskapande finns uppstickat som provlappar. Även färdiga arbeten i en mängd sticktekniker och olika garnkvalitéer visas.

 

Kl 16.00 utses vinnarna i tävlingen KNUTBYMÖSSAN som går av stapeln i två klasser: klass 1/stickning och klass 2/valfritt textilt material.

Under hela eftermiddagen finns möjlighet att själv lära sig sticka eller virka under handledning. Servering blir det och viss försäljning av bl a ullgarn från Vällnora.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Slöjd händer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s